Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an pe data de 9 Mai. Această data are semnificație triplă: Ziua Europei, Ziua Independenței și Ziua Victoriei.

Această zi marchează terminarea celui de al II-lea Război Mondial, când Germania nazistă a fost invinsă de Coaliția Națiunilor Unite, 9 mai 1945.

După o scurtă perioadă de colaborare a statelor membrii ale Coaliției antihitleriste, lumea s-a schimbat în două tabere opuse. Iar în martie 1946 s-a început „Războiul Rece”.

La 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcția creării Uniunii Europene de astăzi. În acea zi la Paris, pe fundalul pericolului izbucnirii celui unui nou război mondial, ministrul francez de externe, Robert Schumann propune un plan de colaborare economică între Franța și Germania de Vest. Acela a fost practic momentul în care s-a născut Uniunea Europeană. Scopul Uniunii Europene este de a promova pace, libertatea, egalitatea, bunăstarea cetățenilor, securitatea, liberă deplăsarea etc.

La Colegiul Național de Coregrafie ziua de 9 Mai este sărbătorită în fiecare an. În această săptămână în Colegiu s-au desfășurat lecții, vizionat filme și s-a organizat o expoziție de pictură dedicată Zilei Europei la care au participat elevii claselor V-XII.