Lecție de istorie pe teren

e data de 2 martie 2024 se împlinesc 32 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Aproximativ 30 000 de persoane, militari, polițiști și voluntari au luat parte la acest conflict. Sute de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, iar alții au dispărut.

 Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a informat comunitatea educațională din instituțiile de învățământ general despre organizarea, în perioada de 26 februarie-2 martie 2024 a Săptămânii Memoriei și Recunoștinței celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

 Azi, 1 martie, prima zi de primăvară, Lecția de Memorie și Recunoștință a fost organizată de către profesoara de Istorie și Educație pentru Societate, Veronica Pîrlea-Conovali, la Muzeul Militar  de Istorie din Chișinău. La eveniment au participat elevii claselor a V-XII de la Colegiu Național de Coregrafie, alături de profesoarele Elena Timuș și Maria Ignat. Invitat de onoare a fost colonelul Andrei Covrig, participant și veteran a războiului din Afganistan și de pe Nistru. Domnul colonel cu lux de amănunte a povestit elevilor despre două războaie în care și-au pierdut viața sute de moldoveni, victime a conflictelor militare străine nouă, menționând că suntem un popor pașnic. Discursul colonelului Andrei Covrig, a fost încărcat de emoție, amintiri durute, ținând un minut de reculegere în memoria camarazilor care nu s-au întors acasă de pe câmpul de lupte.

La rândul său, istoricul Sergiu Munteanu a povestit elevilor despre domniile marilor voievozi din cele mai vechi timpuri, făcând o trecere de la istoria medievală la cea modernă, subliniind tragedia românilor în legătură cu anul 1812 și raptul care s-a făcut în timpul hotărârilor luate la încheierea Păcii de la București.

 Elevii au ascultat cu mare interes, au adresat mai multe întrebări veteranului Andrei Covrig, rând pe rând au vizitat toate sălile muzeului. Au pozat și au mulțumit celor 2 bărbați pentru informație, subliniind, că ziua de azi , a fost mult mai frumoasă, deosebită , față de cea din 2 martie 1992.